Доц. д-р Васил Пандов за сливането на болница "Св. София" с УМБАЛ "Св. Иван Рилски"

Защо се налага тази промяна?

Реклама

Напуснали лекари и малко пациенти - сред причините за вливането на белодробната болница в „Св. Ив. Рилски“,  съобщи доц. д-р Васил Пандов.

В ход е процедура по вливане на Белодробната болница в болница „Св. Иван Рилски“, а причините са комплексни.

"На първо място беше направен анализ от ИА „Медицински надзор“ на състоянието на белодробната болница, която от гледна точка на прием на пациенти беше достигнала едни нива, които са притеснителни за качеството на лечебната дейност. Данните от анализа бяха, че използваемостта на леглата или притокът на пациенти в лечебното заведение е изключително много спаднал. Беше стигнала до между 30 и 40 процента използваемост", каза доц. Пандов.

В момента има ръст на заболеваемостта от COVID-19 в страната, като средната е 73 на 100 000. Това съобщи в предаването „Лице в лице“ доц. д-р Васил Пандов, началник на кабинета на министър Сербезова и председател на Надзорния съвет на НЗОК.

„В момента сме в началото на тази крива. Вероятно през август ще има пик на това ново разпространение. Относително постоянен е ръстът на заболеваемостта през последните седмици. На седмична база нарастването е със 62%“, каза той.

Задължителни мерки все още не са предприети, допълни доц. Пандов и уточни, че практиката в повечето държави е да се въвеждат препоръчителни мерки.

По думите му има няколко стъпки оттук нататък:

„Няма да обявим извънредна епидемична обстановка, но можем да въведем определени мерки – например ограничаване броя на лица на закрито, в работни места, в обществени заведения, носене на маски на закрито може да бъде въведено, забрана на свиждане в лечебни заведения. Това, което не можем да въвеждаме по силата на закона извън обявена извънредна епидемична обстановка, е ограничаване на свободата на придвижване", поясни той.

Тоест, не може да се въвежда някакъв вид локдаун извън обявена извънредна епидемична обстановка, но може да се засили граничният контрол, допълни доц. Пандов.

В момента няма натиск върху лечебните заведения. При повечето хора коронавирусът протича като респираторно заболяване, каза още той.