Доц. Петър Чолаков: Проблемът е в модела „ГЕРБ“, в модела „ДПС“

Политиците не са злото, ние сами си го създаваме с търпимостта си и с овчедушието си

Реклама

„Христо Иванов сложи пръст в раната. Той адресира един проблем, за който се знае от години. А именно, че ДПС е като една проказа в българската политическа система, а за неговия лидер Ахмед Доган като че ли законите не важат. Но не е само той“, коментира в предаването „Лице в лице“ политологът доц. Петър Чолаков.

Той е на мнение, че предсрочните избори изглеждат все по-вероятни.

„Оттук нататък г-н Борисов трябва да отговаря на конкретни въпроси. Защо прокуратурата действа по такъв начин, който очевидно е политически мотивиран? В чий интерес действа? Защо правосъдният министър не предложи кандидат за главен прокурор? ГЕРБ способства ли за избора на Иван Гешев?“, каза политологът.

Според него е нужна оставка на Гешев, въпреки че това няма да е изход от политическата ситуация, но ще бъде едно решение, което донякъде ще свали напрежението.

„Той се превърна в трън в петата не само на опозицията, която има слабост да атакува, но и на тези, които го сложиха там. С действията си, които са непремерени, за да не ползвам по-силна дума и да кажа нескопосани, започна да вреди дори на тези, които го сложиха с тази цел там“, смята Петър Чолаков.

„Проблемът обаче не е в г-н Гешев, а в ДНК-то на тези политически институции, които управляват в България. Проблемът е в модела „ГЕРБ“, в модела „ДПС“. Те няма да се променят с една министерска оставка или тази на главния прокурор и това трябва да бъде ясно“, каза още политологът.

„Нито Доган, нито Пеевски са най-голямото зло в политическата система. Политиците не са злото, ние сами си го създаваме с търпимостта си и с овчедушието си. Редовно, когато има нужда да избираме някого, инстинктът на българина е да избере най-големия шмекер и тарикат, смятайки, че слагайки лисицата да пази курника, тя няма да се обърне утре срещу него и няма да изяде кокошките“, смята Чолаков.