Доц. Желязко Арабаджиев за пробива в лечението на рака

Става дума за имунотерапия, за пациенти, които имат потенциално операбилен рак на ректума, на правото черво

Реклама

"На годишната среща на американското дружество по клинична онкология, с над 34 000 души, се съобщават най-новите разработки в областта на лечението на рака", каза в предаването "Лице в лице" доц. Желязко Арабаджиев.

Относно новината за пробива в лечението на рак при 18 пациента с карцином на дебелото черво, доц. Арабаджиев направи две уточнения.

"Става дума за имунотерапия, за пациенти, които имат потенциално операбилен рак на ректума, на правото черво. Те имат нужда от предварително лечение, за да стане подходящ за операция туморът. Такова лечение е лъчево лечение с химиотерапия и след това оперативно. Това е стандартът, който всички пациенти получават и в България. Колегите на проф. Диас, главният изследовател в това проучване, са прибавили имунотерапия преди лъчевата терапия и преди операцията, поясни доц. Арабаджиев. Включени са 18 пациента в клиничното изпитване, като при 14 от тях е постигната пълна ремисия, пълно изчезване на тумора, включително и от биопсия няма туморни клетки", обясни той.