Екатерина Захариева: Дадохме 48 часа на двамата руски граждани да напуснат България

Работата на българската прокуратура, на българските служби и на българското външно министерство е да защитава преди всичко българския национален интерес, категорична е тя

Реклама

Гост в "Лице в лице" днес е министърът на външните работи Екатерина Захариева - за шпионските скандали с руски дипломати, за отношенията с президента Румен Радев и за българите след Брекзит.

"Общо осем души с българско гражданство се намират в Китай, като четирима са в Ухан, а останалите са в други градове", поясни тя.

"Няколко са държавите, които са казали, че ще изпратят самолети, за да изведат гражданите от града. Сред тях са Франция и Германия. Следим ситуацията, готови сме при необходимост да изпратим самолет", отбеляза Захариева.

"Това, което получихме от прокуратурата, е постановлението за прекратяване на наказателното преследване на тези двама руски граждани, тъй като те имат дипломатически имунитет и не може, въпреки че има данни за извършени престъпления, да се извършва срещу тях наказателно преследване в България", коментира тя по отношение на шпионския скандал.

"Дадохме 48 часа на двамата руски граждани да напуснат България. Това е нормалната дипломатическа практика", допълни Захариева.

"Работата на българската прокуратура, на българските служби и на българското външно министерство е да защитава преди всичко българския национален интерес. Няма как българското външно министерство да не реагира по този начин", категорична е тя.

Вижте във видеото целия разговор с министърът на външните работи Екатерина Захариева.