Екатерина Захариева: Изгонването на българските дипломати е очакван ход

Възможна ли е коалиция между ГЕРБ и ПП?

Реклама

"В служебния кабинет не виждам нито един човек на ГЕРБ", каза бившият външен министър Екатерина Захариева в предаването "Лице в лице". 

"Росица Велкова (служебен министър на финансите - б.р.) е професионалист много добро попадение на президента Радев. Финансовото министерство и външното министерство са много специфични и много често политическите министри канят като заместник-министри професионалисти, които не са политически обвързани. Така че, да се обвързва Велкова с ГЕРБ е абсурдно, нито е член. Виждаме от ПП, министърът на туризма Илин Димитров. Той беше и председател на Комисията по туризма", добави Захариева. 

Изгонването на българските дипломати е очакван ход. Не че сме против, но толкова непрофесионално подходиха. Хем е реципрочност, хем вършат дейности против Виенската конвенция, каза бившият външен министър по повод днешното обявяване на 14 български дипломати за персона нон грата от Русия. 

Захариева коментира и евентуалното връщане на изгонените руски дипломати през юни. "България ще изглежда още по-зле в очите на света и Русия, ако се върнат 70 руски служители". 

Факт е, че беше много небалансиран като брой дипломати и обслужващ персонал. Моето мнение е, че не бива да се прави крачка назад, каза тя.

Тя коментира и твърденията в последно време, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и държавният глава Румен Радев се сближават. “Мисля, че и двамата виждат това което направи предишният кабинет. Не бих казала, че това е сближаван, но по-скоро се вижда и аз наистина съчувствам на този служебен кабинет. Била съм в един служебен кабинет след правителството на Орешарски с фалирала банка и с две спрени програми с огромни средства, неразплатени след кабинета на Орешарски. В момента на това правителство сигурно ще му е по-трудно и от онова на Росен Плевнелиев, защото кризата, хаосът в енергетиката, в бюджетната сфера, наистина е огромен”. 

Последни

Реклама