Екатерина Захариева: Получили сме разрешение за максимален брой секции във Великобритания

Според външния ни министър българите и у нас, и в чужбина ще гласуват в условията на пандемия

Реклама

„Българските граждани в чужбина вече могат да подават онлайн заявления за лични документи. Ако са подали заявлението за документи лично обаче, след това могат да ги получат по пощата. Нашата цел беше да сведем ходенето до един път. Без един път няма как да стане, защото старият документ трябва да бъде върнат“, обясни министърът на външните работи Екатерина Захариева в предаването „Лице в лице“. 

По думите й българите в чужбина ще гласуват като в България – в условията на епидемия.

„Получили сме разрешение за максимален брой секции във Великобритания, те са 35 защото страната вече не е в ЕС. В Германия ще има повече секции за българите, отколкото при последните избори – 40 секции в 35 града сме поискали. Правим всичко възможно, много е важно българските общности в чужбина да бъдат активни и да има съгласни да бъдат членове на секционните избирателни комисии“, обясни външният министър. По думите й има и възможност, ако се наложи, да бъдат командировани и хора от България. 

Аз съм привърженик на електронното дистанционно гласуване, но трябва да го направим така, че да сме сигурни в достоверността на вота, заяви Екатерина Захариева.