Екатерина Захариева: В България сме царе да се самокомпрометираме

Реклама

В деня, обявен за национален протест и 21 ден от недоволството на гражданите, гост в студиото на "Лице в лице" е вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Мога да разбера защо хората протестират. Ние сме демократична държава всеки може да изрази мнението си чрез протест. Това е коректив на властта, заяви вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева в „Лице в лице“.

Тя обаче заяви, че „не можа да приема блокадите и опитите за граждански арести“ на протестиращите“.

„Това затруднява гражданите, които искат да се придвижат, надявам се да няма напрежение“, каза Захариева.

Според нея е „факт, че на улицата има по-малко хора“, но също така е видно, че има напрежение в част от обществото и правителството се „опитва“ в рамките на своите правомощия и този парламент да „адресира техните проблеми“ и искания. Като пример посочи мерките, които са взети срещу последствията от пандемията с коронавируса.

„Мисля, че е безотговорно шест месеца преди редовните избори в тази трудна ситуация с пандемията правителството да подаде оставка“, каза Захариева.

"Една от най-важните задачи, които стоят пред министъра на правосъдието е за вещите лица. Много пъти сме го говорили - бавят се експертизи. Сигурна съм, че ще бъде направено всичко възможно тези експертизи да излязат бързо. Но друго по-важно нещо е протестиращите да не пречат на тези, които искат да работят."

Вижте целия разговор във видеото.