Екатерина Захариева: В момента свободното придвижване дори в рамките на ЕС е проблем

Студентите да охладят ентусиазма за бригади, САЩ отложиха тази програма и издаването на визи до 12 май, отбеляза министърът на външните работи Екатерина Захариева

Реклама

Студентите да охладят ентусиазма за бригади, САЩ отложиха тази програма и издаването на визи до 12 май, отбеляза министърът на външните работи Екатерина Захариева в предаването „Лице в лице“ по bTV.

Нашите препоръки остават непроменени и те са не пътувайте в други държави, припомни тя.

По думите й сезонните работници от България са около 50-60 000 всяка година. „Те заминават сега на собствен риск и собствена отговорност, българското правителство не организира това“, заяви още външният министър за тези, които отново заминават за работа в чужбина.

Тя обаче посочи, че те могат да се върнат когато пожелаят, но при спазване на всички мерки.

За случая с върналото се от Амстердам семейство, Екатерина Захариева съобщи, че е разпоредила проверка и е разговаряла с посланика на Нидерландия у нас.

На 26 април вечерта от Амстердам в София пристигат майка, син и дъщеря от хасковското село Криво поле. Още в Нидерландия майката е била в тежко състояние със симптоми на коронавирус, а синът вече е проявявал симптоми.

„Кризата няма да приключи за един-два месеца. Трябва да се мисли за възстановяване на единния пазар. Това ще става само в координация и когато условията позволяват“, уточни Екатерина Захариева.