Екперти по екология: С калпави управляващи се получават калпави проекти

В студиото са Борислав Сандов, съпредседател на "Зелено движение" и Катерина Раковска от Коалиция "За да остане природа" и експерт по биоразнообразие и защитени територии.

Екперти по екология: С калпави управляващи се получават калпави проекти

Реклама

След като багери се качиха при Рилските езера и предизвикаха възмущение у природозащитниците, премиерът Борисов разпореди среща съз Зелените, а министърът на околната среда и водите Емил Димитров - Ревизоро разпореди багерите да се махнат и проектът да бъде замразен. 

В студиото са екозащитниците Борислав Сандов, съпредседател на Зеленото движение и Катерина Раковска от Коалиция "За да остане природа" и експерт по биоразнообразие и защитени територии.

Проектът за рехабилитация Рилските езера се крие и на него не беше направена Оценка на въздействието върху околната среда. (…) МОСВ иска да угажда на определени фирми да печелят пари. Това министерство издъхва от некомпетентност.

Това заяви Борислав Сандов от „Зелено движение“. За „Лице в лице“ той подчерта, че екоминистърът не иска да изпълнява и не познава закона. По думите му „скамейката“ на управляващите е изчерпана, а в Народното събрание не вижда опозиция.

Той коментира, че случващото се на Седемте рилски езера се прави по калпав начин.

„На Рила е изсипан чакъл, който, при първия дъжд, ще попадне в езерата и ще създаде друг проблем. Освен това представлява опасност и за хората, защото това е една хлъзгава пътека“, подчерта той.

И продължи: „Не се прави така и никъде по света не се прави така. Ако целта е една фирма да спечели проект и пари да бъдат изхарчени – може да го направят, без да нарушават природата в планината“.

Сандов изтъкна, че има начин да се спрат ерозионните процеси – чрез поставянето на големи и местни камъни, които да оформят естествена пътека. По думите му в момента екоминистерството има 14 наказателни процедури в тази сфера, като 9 са възникнали в рамките на кабинета „Борисов 3“.

„Проблемът с Рилските езера възникна в момента, в който не се спазиха процедурите и се построи лифтът без ОВОС. Това доведе много повече хора и антропогенният натиск се увеличи, което доведе до заблатяване“, допълни той.

Катерина Раковска от „Да остане природа в България“ подчерта, че и за Езерата, и за строителството по Черноморитео се случват проекти, които заобикалят законовите процедури.

„Хората искат защитените територии да останат такива каквито са. Ерозията покрай езерата е вследствие на човекопотока от лифта, който е без оценка“, изтъкна тя.

Според нея има цивилизовани начини за решаване на проблеми – чрез изкупуване на конфликтни места в защитените зони. Тя обясни, че по „Натура 2000“ е имало заделени около 20 млн. лв. именно за това.

„Сега приключва финансовият период. Познайте колко лева отидоха за изкупуване – 0. Парите отидоха за борба с коронавируса. Ресурсът и инструментите бяха налице. МОСВ отказа да решава конфликти. Те решиха да обезсмислят цялата „Натура 2000“, беше категорична тя.

Вижте разговора във видеото.