Елисавета Белобрадова: Постигнахме съгласие, че всички държавни детски градини и ясли ще бъдат безплатни

Тя допълни, че са повдигнали въпроса, че все пак това не решава проблема с недостига на места, който обаче генерално е проблем на София

Реклама

Постигнахме съгласие, че всички държавни детски градини и ясли ще бъдат безплатни. Това каза в предаването „Лице в лице“ Елисавета Белобрадова от „Демократична България“ във връзка с преговорите между „Продължаваме промяната“ БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“.

Тя допълни, че са повдигнали въпроса, че все пак това не решава проблема с недостига на места, който обаче генерално е проблем на София.

„Огромна част от тези деца, за които няма място, са на територията на София. От Софийска община ни казват, че пари няма. Господин Василев подчерта, че при разговор със Софийска община има едни 70 млн. и се губим по трасето има ли пари, няма ли пари. Проблемът е на регионално ниво и е бил поддържан на регионално ниво дълго време“, каза тя.

Кооперативите са една от алтернативните форми, която може да се използва, допълни Белобрадова и даде за пример Германия, където една гледачка гледа 4 до 5 деца в собствено жилище.