Емил Георгиев: Потребителите трябва да бъдат по-критични и да не позволяват абсолютно всичко на своето смарт устройство

Когато данните напуснат територията на Европейския съюз, ние губим нашите права, допълни той

Реклама

Смартфоните могат да бъдат наши помощници, но и наши предатели. Чрез тях могат да ни разпознаят лицево, пръстово, да научат къде и с кого сме били. Евросъюзът се опитва да въведе ред, но може би вече е късно.

Гост по темата в студиото на "Лице в лице" е адвокат Емил Георгиев, специалист по интелектуална собственост.

"Беше представен един стратегически документ, който поставя фокуса върху изкуствения интелект – използването на изкуствения интелект, ролите на изкуствения интелект в нашето развитие оттук нататък. Като идеята на съставителите е това в последствие да се превърне в директивно законодателство, а то в някакъв момент ще се превърне и в национално. Голямата идея е да се постави боравенето с изкуствен интелект в някаква рамка, различна от настоящата – приема се, че настоящата не е достатъчно добра. Мотивите са, че когато се работи с изкуствен интелект, се преравят огромни масиви от данни – човекът не е в състояние да обработи толкова големи количества информация, колкото изкуствения интелект", разясни той.

"Трябва да се постигне някаква степен на сигурност за потребителите, особено на потребителите на смарт устройства. В днешно време те правят страшно много, запомнят и задържат страшно много информация и данни за нас. Много е важно тук самите потребители да бъдат по-критични и да не позволяват абсолютно всичко на своето смарт устройство или най-малкото да проверяват поредното приложение, което си свалят. Когато данните напуснат територията на Европейския съюз, ние губим нашите права", поясни адвокат Емил Георгиев.

Вижте целия разговор във видеото.