Георги Гвоздейков: До средата на февруари сделката за новите немски вагони ще бъде финализирана

Днес стана ясно, че "Дойче бан" ни предоставя 70 модернизирани пътнически вагона на преференциални цени

Георги Гвоздейков: До средата на февруари сделката за новите немски вагони ще бъде финализирана

Реклама

Днес стана ясно, че "Дойче бан" ни предоставя 70 модернизирани пътнически вагона на преференциални цени. С тях националният железопътен превозвач ще модернизира над 20 % от подвижния състав, използван в момента, който е на възраст над 40 години.

„Най-бързото решение бе да осигурим от някъде подвижен състав, който е наличен в държавите, които оперират с такъв, дори втора употреба, но на качествено ниво. Не защото нямаме пари, а защото чисто технологично няма как да предоставим толко бързо даден влак“, заяви той.

Гвоздейков уточни, че това ще е най-доброто, което може да се случи веднага.

„Това е сериозен успех, защото българското общество ще има възможност да използва една много по-качествена услуга отколкото в момента. С тези 70 вагона 20% на подвижния състав на БДЖ ще е подновен“, каза министърът.

Какви ще са новите композиции отвътре?

„Ще има специализирани бистра, вагон ресторанти, вагоните са тип отворено пространство, като в самолет - няма купета. С климатизация, с модерни тоалетни, с отопление, с контакти за зареждане на телефон и лаптопа. Самата конструкция на вагона е много съвременна и модерна и самата возия ще бъде на нивото, каквото е в момента в Германия, защото тези вагони са оперирали там преди Нова година“, уточни Гвоздейков.

Той обясни, че техниката е поддържана спрямо немски и европейски изисквания, без компромиси.