Георги Гвоздейков: Железниците ни се намират в окаяно състояние

В това той се е убедил лично, като в неделя се е качил от Централната гара в София на влак за Бургас през Пловдив

Георги Гвоздейков: Железниците ни се намират в окаяно състояние

Реклама

Железниците ни се намират в окаяно състояние, каза в интервю за предаването „Лице в лице“ министърът на транспорта Георги Гвоздейков.

В това той се е убедил лично, като в неделя се е качил от Централната гара в София на влак за Бургас през Пловдив. След това пътуване той пусна и емоционален пост във Фейсбук.

„Видях това, което съм виждал преди 30 години. По парадоксалното е, че в началото на композицията имаше модерен локомотив, който теглеше вагоните, които може би са на възраст 40 години. Това е нелепо“, коментира пред bTV министърът.

Той е оптимист, че БДЖ ще може да осигури модерен транспорт. По думите му всичко е въпрос на воля, на желание и на мотивиран екип.

Гвоздейков обясни, че очакваме средства по Плана за възстановяване и устойчивост за модерен състав на железниците и по други оперативни програми – за подобряване инфраструктурата. Тези инвестиции би трябвало да осигурят комфортно придвижване със влак от София до Бургас за около три часа и половина.

Това обаче ще се случи 2026 г. или 2027 г., призна министърът. Той ще предложи като по спешни мерки да са наемат от други държави модерни влакови композиции – на първо време 4, които да пътуват по основните направления – София – Бургас и София – Варна.

Последни

Реклама