Георги Панайотов по актуалните въпроси в армията

Охраната на границата с Турция, корабът "Вера Су" и още горещи теми

Георги Панайотов по актуалните въпроси в армията

Реклама

От този понеделник по българо-турската граница ще има военни, които ще подпомагат работата на „Гранична полиция“. Изпратени са 350 души, с около 40 единици техника, съобщи министърът на отбраната Георги Панайотов в „Лицe в лицe“.

По думите му границата с Турция има компрометирани участъци, които трябва да бъдат възстановени, и тези участъци са по протежение на цялата ограда. Затова военни специалисти, сапьорни и инженерни части, са се включили в нейното възстановяване, те имат опит с такива обекти и „качеството на работата ни е най-високо“.

„Още не сме решили кога ще евакуираме преводачите на българските военни контингенти в Афганистан, но те ще бъдат евакуирани, поддържаме контакт с тях и ги знаем къде са“, каза Панайотов.

Смъртните случаи в армията

Панайотов коментира и смъртните случаи в армията.  По повод случая с открития в Сараево мъртъв военнослужещ от състава на българския военен контингент, министърът каза, че няма повече информация по случая.

"Намерен е прострелян. Тялото вече е транспортирано в България. На място заминаха представители на Военна прокуратура. Трагедията е голяма, момчето е младо. Съжалявам много", каза Панайотов. 

"Същото мога да отговоря и за старши лейтенант Тодор Манчев. Тече разследване на прокуратурата. Аз не съм му налагал никакво наказание. Освободих преките му началници четири дни преди тялото му да бъде открито. Реших, че те имат пряка отговорност, че инцидентът в Чешнигирово не е докладван", заяви Панайотов.

По думите му ексхумацията на Манчев е поискана от прокуратурата и той няма информация по случая.

Случаят с "Вера Су"

"Министерството на отбраната подпомага усилията на Министерството на транспорта и МОСВ за справяне с този проблем. Ние не бяхме преки участници в операцията – подпомагахме я и продължаваме да я подпомагаме. Корабът ще бъде на наш сух док. Действията по решаването на този проблем разкриха, че в държавата в продължение на години е неглижирано, не е обръщано внимание, че ни трябват способности за решаване на подобни проблеми – трябват ни влекачи, трябват ни и специалисти по морско право. Тепърва трябва да работим по този проблем. Не знам защо не се е работило досега", каза министърът на отбраната.

Жените имат равни права в армията

„Факт е, че жените в армията имат равни възможности като мъжете. Има пълна равнопоставеност - за обучение във военните училища и военна академия", заяви Панайотов.

Малко по-рано през деня от Министерство на отбраната изпратиха срещу "разпространяване на неверни внушения за дискриминация на жените в армията".

"Имаше изявления в публичното пространство от кандидат-вицперизидент за това. Но не само заради кандидата за президент бе позицията на Министерството на отбраната, а и по принцип. Генерали жени нямаме, но сигурно ще имаме. Жени пилоти обаче имаме", каза военният министър.

Вижте целия разговор във видеото.