Георги Свиленски: Паметниците не се събарят

Той призова гражданите да излязат на протест срещу демонтажа на Паметника на Съветската армия

Георги Свиленски: Паметниците не се събарят

Реклама

„Да събаряш паметници в XXI век, е фашизъм, варварщина и диващина. Вчера станахме свидетели на началото на завръщането на фашизма в България. Паметниците не се събарят. Всеки преценява на кой паметник да отиде и да остави цвете“.

Това каза депутатът от БСП Георги Свиленски в „Лице в лице“. 

Той призова гражданите да излязат на протест срещу демонтажа на Паметника на Съветската армия. По думите му действията на Областната управа са напълно незаконни. 

„Без нито един документ, обяснение и план за действие. Единственото, което са дали е план за обезопасяване, тъй като падали плочи, нито къде ще отиде паметникът, нито къде ще бъде съхраняван, нито има ли средства за възстановяване. Вчера се случи началото на най-варварската акция в центъра на столицата, която се е случвала след събарянето на Мазволея. Поругава се един пореден паметник и те няма да спрат дотук. Те ще продължават с Цар Освободител, с Альоша и много други паметници“, допълни Свиленски.

Георги Свиленски пострада по време на демонтирането на монумента вчера. По думите му служител на Областната управа е бутнал оградата върху него и още четирима депутати, а зам.-областен управител е осквернил паметта на заагиналите войници. 

„С бинтована ръка съм, но това не е важното. Ще мине за два-три дни. Важно е онази ръка, която вчера отсякоха с флекса – ръката на войника, който е освободил Европа. Зам.-областен управител, след като беше отрязана ръката на войника, си позволи да се снима като с ловен трофей, все едно е убил глиган.Той трябваше да бъде освободен от работа“, разказа Свиленски.