Гергана Kуцева: Няма промяна в нагласите на обществото по отношение на домашното насилие срещу жените

Тя допълни, че фатално завършилите инциденти до края на септември 2019 г. са 22

Реклама

За втора поредна година на 25 ноември у нас се организира протест срещу насилието над жени. На демонстрацията са отправени пет конкретни искания.

„Виждаме само кухи и популистки фрази, тази година бяха приети едни козметични промени в Наказателния кодекс, но това в никакъв случай не адресира проблема. За нас най-важното нещо е превенция – обществото ни толерира насилието, защото масово се смята, че мястото на жената е в кухнята и тя е в подчинена позиция на мъжа”, посочи тя.

По думите ѝ законодателните промени са продиктувани от общественото недоволство. Тя допълни, че според текстовете, за да има системно домашно насилие – то трябва да се е случило поне три пъти. Куцева допълни, че е „За” ратифицирането на Истанбулската конвенция, защото тя предлага всеобхватен пакет от мерки срещу домашното насилие.

Статистиката показва, че всяка трета жена е убита в дома си, а всяка пета – е убита от ревност. „Мъжете смятат жените за тяхна собственост, жени са убивани, когато решат да напуснат една връзка – това не е нормално. Трябва да се направят образователни програми за равенство на половете”, каза още Куцева.