Хасан Азис: Общините са едни от най-големите работодатели и техните предприятия също трябва да бъдат обхванати от мярката 60/40

Програмата за енергийна ефективност на жилищните комплекси може да помогне за преодоляването на кризата, смята кметът на Кърджали

Реклама

Общините са едни от най-големите работодатели и техните предприятия също трябва да бъдат обхванати от мярката 60/40, заяви кметът на Кърджали и зам.-председател на НСОРБ Хасан Азис в предаването „Лице в лице“. Такова предложение ще бъде направено пред централната власт.

Според проучване на Националното сдружение на общините в Република България кризата с коронавируса е засегнала изключително силно селищата у нас. Данните показват, че има спад от 41% в собствените приходи за периода между началото на март и края на април при 217 общини от 265 или 82% от общините в страната. Експертите прогнозират, че за периода до края на май загубите ще са над 200 милиона лева. Резултатите от проучването ще бъдат представени на министъра на финансите Владислав Горанов.

Друга мярка за преодоляване на кризата е програмата за енергийна ефективност на многофамилните жилищни комплекси, които се реализираха в страната, смята кметът на Кърджали. Според него това ще задвижи колелата на икономиката, а регионалният министър Петя Аврамова е заявила, че има готовност да започне реновирането на 1951 блока в страната.