Икономисти: Социалните мерки да се балансират с мерки за икономическо възстановяване

Мярката за пенсионерите е по-скоро предизборна, отколкото антикризисна, смята Георги Вулджев

Реклама

Очакванията за новите икономически мерки в студиото на "Лице в лице" коментират икономистите Георги Вулджев и Георги Ангелов.

"Въпросът е социалните мерки да се балансират с мерки за по-бързо икономическо възстановяване. Там нещата малко по-бавно вървят, куцат общо взето. Защото знаем, че има 

няколко програми за подпомагане на малкия бизнес, на средния бизнес, но там много бавно става оценяването. От кандидатстването, до получаването на пари минават много месеци. Въпросът е и малко да се ускорят тези процеси, защото сега ще има още пари от ЕС с Фонда за възстановяване и други фондове, които се създадоха. Ние трябва да имаме капацитета да ги усвояваме, иначе просто няма да има смисъл постоянно да се правят нови програми, ако не сме усвоили старите", коментира Георги Ангелов. По думите му е необходимо ускоряване, "защото, ако ги забавим с една година и догодина получат парите, тогава може и повечето фирми да са фалирали и тогава няма да има никакъв смисъл".

Георги Вулджев заяви, че не вижда смисъл в повечето мерки, обявени вчера. Според него някои дори може да забавят икономиката. Той коментира, че мярката за пенсионерите, които да получават по 50 лева в рамките на три месеца, е по-скоро предизборна, отколкото антикризисна мярка, тъй като техните доходи са фиксирани и не са пострадали от кризата.

За другата социална мярка за повишаване обезщетенията за безработица Вулджев каза: "Те се явяват заместващ доход. Това е доходът, който ти получаваш, ако не работиш. Когато се повишават тези плащания, се завишава цената на труда. По-трудно е на работодателите да привлекат работна ръка." Той определи тази мярка като "най-рисковата, която показва грешен начин на мислене".

"Фокусът трябва да е към запазване и създаване на нови работни места, чрез стимулиране на инвестициите, а не толкова върху раздаването на социални плащания", допълни Георги Вулджев.

"Мерките трябва да са за отваряне, възстановяване и стимулиране на икономиката, а не толкова мерки за консервиране. Както знаете Мярката 60/40 беше за затворени предприятия", каза и Георги Ангелов.

Подробности вижте във видеото!