Ивайло Дерменджиев за ревизията на Приватизацията: Срокът на давност за наказателно преследване е 10 години

Агенцията вече е правила подобно разследване през 2016 г., но резултатите не са оповестени публично

Реклама

Днес главният прокурор Иван Гешев е възложил на ДАНС извършването на пълна проверка на целия приватизационен процес и на последващия контрол от отговарящите за това министерства и агенции. Първият гост в студиото на "Лице в лице" е доктор по международно право, спечелил дело на държавата срещу EVN на стойност 47 000 000 евро; участвал в делата на Авиокомпания "Балкан" отново на страната на държавата. Водил е и други дела, свързани с приватизацията. 

В Приватизацията има твърде много недостатъци и длъжностни лица трябва да носят отговорност за действията си. Това заяви в „Лице в лице“ юристът Ивайло Дерменджиев. По думите му ДАНС не са компетентни са извършат тази проверка, но Агенцията вече е правила подобно разследване през 2016 г., но резултатите не са оповестени публично.

Той уточни, че в Наказателния кодекс има текст, според който наказанието за злоупотреби с приватизационни сделки се наказва с до 10 г. затвор. Проблемът е, че за повечето договори е изтекла давност за наказателна отговорност – 10 г. Той уточни, че ако в миналото прокуратурата е разследвала дадена сделка, то давността се увеличава на 15 г.

Вижте разговора с адвокат Ивайло Дерменджиев във видеото.

Тагове: