Ивайло Яйджиев: В момента на европейско ниво се обсъжда допълнително финансиране за справяне с енергийната криза

Зам.-министър Ивайло Яйджиев за причините за намалените евросредства

Реклама

Няма мистерия, всичко е публично и написано още през 2020 г., когато министър-председателят е подкрепил решението за създаване на механизъм за възстановяване и устойчивост и в този механизъм е залегнало решение, че ще има преизчисление през 2022 г. за всички държави членки. Това не е свързаност с дейност или бездействие на тези държави-членки. Това каза в предаването „Лице в лице“ зам.-министърът на финансите Ивайло Яйджиев.

Той допълни, че документът е бил приет от лидерите на всички държави на Европейски съвет в средата на 2020 г. и след това е бил формализиран, официално подкрепен от правителството на България и е влязъл в сила на 19 февруари 2021 г.

На въпроса можело ли е да предоговорят нещо, той каза:  

„Става въпрос за преизчисляване за 27 държави членки. ЕС има едно основно правило към всички държави членки – договорите, които сме се разбрали като 27, ще се изпълняват като 27 държави членки. Веднъж подписано това трябва да се изпълнява и това е хоризонтален принцип на ЕС. Ние сме поставили въпроса няколкократно в официални писма до комисията и отговорът е, че има договор и той трябва да се изпълнява. Има 7 страни с по-високо намаление от България“.

Продължаваме да търсим алтернативи, има най-различни варианти как да се компенсира намалението на тези средства, допълни той.