Ивайло Мирчев: България ще бъде енергийно независима страна

Според него служебните правителства на Радев не бяха полезни за България и ни дърпаха към Евразия

Ивайло Мирчев: България ще бъде енергийно независима страна

Реклама

„България ще получи пълна енергийна независимост за година и половина, никой не го е вярвал това. Това е с усилията в предния и в този парламент“, каза Ивайло Мирчев от „Продължаваме промяната-Демократична България“ в предаването „Лице в лице“.

„Не съм вярвал, че ще го кажа, но с усилията и на нас, и на ГЕРБ, и на ДПС, които по отношение на енергийната и евроатлантическата част имаха много ясна позиция във времето. Надявам се това да бъде така и по отношение на конституцията“, добави Мирчев.

Той коментира и това дали се чувства спокоен за съдбата на правителството. „Не сме били спокойни в нито една година в последните няколко години. Не сме били спокойни, откакто започна войната на Путин в Украйна. Фактите обаче са, че служебните правителства на Радев не бяха полезни за България и ни дърпаха към Евразия, което само вредеше. Това, което имаме не е най-доброто. Вървим в правилната посока“, смята той.

„Отпадането на руския петрол е последният етап от една много дълга битка за енергийната независимост на страната. Тя започна от година и половина“, обясни Мирчев.

„Ние вече не използваме руския природен газ, освободихме се и от руското ядрено гориво, остана последният етап – да се освободим от руския петрол, за да не ни бъдат извивани ръцете. България ще бъде енергийно независима страна. Ще вземем необходимите мерки за "Лукойл" и се надявам, че в следващите дни ще има новини в тази посока“, добави той.