Иван Хиновски: Прибързаните промени крият риск от загуба на генериращи мощности в енергийната система

Промените в Закона за енергетиката

Реклама

Промени в Закона за енергетиката предизвикаха смут сред енергийни експерти. Някои от тях предвиждат дори увеличение на цената на тока и хаос на енергийния пазар.

Гост в предаването "Лице в лице" е Иван Хиновски, председател на Българския енергиен и Минен Форум - как предложените промени в Закона за енергетиката, свързани с енергийния пазар, ще се отразят на цената на тока.

"Изпратихме нашето мнение по този законопроект, защото то е критично важно за българската енергетика. В него изразяваме нашата тревога, че прибързаните промени, които се планират в момента, крият риск от загуба на генериращи мощности в енергийната система", категоричен е той.

"Акцентът на този законопроект е прекратяване на договорите с американските централи до месец юни тази година. Това обаче би трябвало да предхожда едни спокойни преговори с тези партньори - това са наши сериозни партньори от години. Това са централи с ключово значение за работата на енергийната система, за енергийния баланс - поне 15-20% от енергийния баланс се произвежда от тези централи. Една такава рязка промяна ще доведе до тяхното излизане от експлоатация. Те ще спрат, защото поради загуба на ликвидност те не могат да работят. Кредиторите им ще предявят иск за обезпеченията", обясни Иван Хиновски.

Вижте във видеото целия разговор.