Иван Хиновски: Украйна има потенциала да си направи сама атомна електроцентрала

Според него АЕЦ ''Белене'' е образец на многократно провалян проект по един и същи начин

Реклама

„Украйна има потенциала да си направи сама атомна електроцентрала, без да търси ядрените гаранции от „Росатом“. Те имат инженерния потенциал“, каза енергийният експерт Иван Хиновски от „Български енергиен форум“ в предаването „Лице в лице“.

„Има идея оборудването от АЕЦ „Белене“ да остане за АЕЦ „Козлодуй“. Факт е, че Украйна е в енергийната криза особено след спирането на шестте блока в Запорожката АЕЦ. Те имат изключително тежък режим. Те са се насочили към нашето оборудване, защото то е от същия тип, от който са масовите реактори в Украйна“, добави той.

Според него има една огромна разлика между България и Украйна, защото те имат осигурено финансиране. „На тях ще им помогнат в рамките на помощите за войната, да си построят реактора, да го изградят и да го пуснат в експлоатация. Докато ние нямаме тази възможност. Ние трябва да търсим инвеститор“, обясни Хиновски.

„Разрешението, което ние чакаме от „Росатом“ е да ни бъде предоставена ядрена гаранция, която минава през изследвания и регулаторни органи. Ако ние не сме в рамките на ЕС и не търсим техните рамки за безопасност, можем да си построим този реактор със западна помощ, западни технологии“, заяви енергийният експерт.