Иван Костов: Решетников силно се самолансира като важен човек в България

Могат ли русофилите да бъдат шпиони и какво влияние на Балканите има Решетников и как се раждат шпионските скандали?

Реклама

Всичките активи на „Корпоративна търговска банка” отидоха в руски ръце, но не в кръга около споменавания заради шпионския скандал у нас Константин Малофеев, а в групата на Външнотърговската банка на Русия – ВТБ. Това коментира в студиото на „Лице в лице” бившият премиер Иван Костов.

Той уточни, че това, което преди сме свързвали с КТБ, днес може да се проследи до „Виваком”.

По думите му обвинението в престъпление против републиката за председателя на движение „Русофили” и забраната на ген. Леонид Решетников и на Константин Малофеев да влизат в България няма да доведат до ескалация по оста „София – Москва”: „Това, което се вижда, е, че нито Малофеев, нито Решетников в момента заемат важни позиции в Кремъл и не са близо до центровете на власт в Русия. Никой няма да пролее сълза за тях в Москва”.

По думите му Малофеев действително е искал да овладее „Виваком” и други активи на КТБ, но „ако лявата ръка е искала това да стане, дясната е искала друго”. Костов отбеляза, че бизнесменът се е опитвал да влияе и на процесите в Донбас, Република Сръбска и Черна гора, но навсякъде се е провалил. „Решетников силно се самолансира като важен човек в България без да има политическа тежест”, допълни още бившият премиер.

„Това, което се случи, преди 5 г. сме го описали в един доклад от април 2015 г. Дадохме го на службите, но тогава не последва нищо (…) Българската прокуратура трябваше да покаже, че не е толкова близка с руската прокуратура (…) това мотивира прокуратурата да действа много късно”, посочи Костов.

Той подчерта, че службите са тези, които трябва да отговорят на въпроса дали групата около ВТБ е опасна с влиянието си за България.