Иван Шишков: Тунелът под „Петрохан“ е в съвсем начална фаза

Според него пътищата ни са в лошо състояние, защото са малко

Реклама

Тунелът под „Петрохан“ е в съвсем начална фаза. Той е изключително забавен. Това каза в предаването „Лице в лице“ регионалният министър Иван Шишков. 

„Той трябваше още от 90-те години да бъде започнат да се проектира и да бъде направен. Връзката от Видин към Ботевград е с около 70 км по-дълга, ако беше направен тунелът - щеше да е със 70 км по-къса. Трасето се влива в магистрала „Хемус“ и ще усложни още повече движението на магистрала "Хемус", каза Шишков.

Срокът тепърва започва да се проектира, ние сме изключително много забавени в тази процедура, допълни той.

Политиците много често забравят, че най-важният момент да започне да се изпълнява едно строителство, е да има първо планиране, каза той. 

„Русе - Велико Търново е другата ос Север–Юг, освен „Петрохан“, и трябва много бързо и спешно да се проектира и да се построи. Успяхме да го раздвижим бързо, одобрил съм подробен устройствен план за два от лотовете“, заяви министърът. 

Той добави, че трябва да се търси цялостно решение от Русе към "Маказа". 

„За първите два лота срокът на изпълнение е 2028 г. Оттук нататък срокът за всичко останало ще бъде след 2028 г. Всички магистрали трябва по най-бързия начин да бъдат проектирани и финансирани. България има остра нужда от тези пътища, не само като пътна безопасност, а като възможност за развитие на всички региони“, допълни той.