Иво Прокопиев: Ако Китай подкрепи Русия, кризата ще е по-тежка от тази през 2008 г.

Според Прокопиев руският лидер Владимир Путин е използвал най-силното си оръжие – чрез рецесия да опита да дестабилизира политически западните демокрации

Иво Прокопиев: Ако Китай подкрепи Русия, кризата ще е по-тежка от тази през 2008 г.

Реклама

Русия е голяма военна сила, но средна икономика без потенциал да разстрои световната икономика, но ако Китай влезе на нейна страна в украинския конфликт ще влезем в много по-тежка и травматична криза от тази през 2008 г. Това коментира в студиото на „Лице в лице“ бизнесменът и издател на „Капитал“ Иво Прокопиев.

„За разлика от войната, истинската война, която може да се локализира – танковете и ракетите са в определена географска територия и бомбите падат там, където обикновено ги насочат с малки изключения. А икономическата война е световна война и бомбите в нея гърмят там, където са най-слабите звена на световната икономика. Първите жертви на икономическата криза няма да бъдат нито европейските държави, нито Америка, нито Китай, първите жертви ще бъдат бедните африкански държави, бедните държави в Азия“, отбеляза той.

По думите му в случая очакваме прекъсване на веригите за доставки, което ще удари първо фирмите, а после и банките, като той даде пример със строителните фирми, които продават апартаменти „на зелено“ на една цена, а се оказва, че могат да ги довършат само на загуба – или да увредят интереса на клиентите си. Заради липсата на чипове, пък, автомобилните производители намаляват с 60-70% поръчките си за други компоненти, включително и произвежданите у нас.