Йордан Божилов: Не за пръв път има противопоставяне и желание да се сменят шефове на служби

Според него мотивите на акад. Николай Денков за поисканата оставка на шефа на ДАНС не са адекватни към настоящия момент

Йордан Божилов: Не за пръв път има противопоставяне и желание да се сменят шефове на служби

Реклама

Не може да има такова противопоставяне между правителството и ДАНС. Това каза в предаването „Лице в лице“ експертът по национална сигурност и бивш зам.-министър на отбраната Йордан Божилов.

„Не за пръв път има противопоставяне и желание да се сменят шефове на служби. И по мое време е имало такива пререкания и разправии, но тази криза е изключителна. Досега не съм виждал премиер да обяснява, че няма доверие в такава ключова служба – особено в тази ситуация, т.е. при наличието на криза в Украйна, криза в Близкия изток, кризата с бежанската вълна. Това са все направления, в които тази служба работи“, поясни той.

Според него мотивите на акад. Николай Денков за поисканата оставка на шефа на ДАНС не са адекватни към настоящия момент. Той определя ситуацията като „доста по-дълбока“. Смята, че става въпрос за противопоставяне между правителството и президента, като се търси извличането на повече дивиденти.

„За мен президентът трябва да има роля в назначаването на шефовете на службите, но това не трябва да се случва, когато управлява служебно правителство. В такъв случай президентът не трябва да се занимава с назначения. За мен шефовете на служби трябва да се назначават и след изслушване в комисиите в парламента“, каза още той.