Йорданка Фандъкова: Заемите на София са само инвестиционни и при строго фиксирана лихва

Защо София има голям дълг, кой от опонентите за местните избори успя да я уязви най-много и ще бъде решен проблемът с трафика?

Реклама

„София има най-високия възможен кредитен рейтинг в страната. (…) Ние сме длъжни да не надвишаваме 15% от собствените проходи на общината. При нас това е 7,7%. Нашите заеми са само инвестиционни. Това означава съфинансиране за големите проекти – като метрото например. Ако ние не бяхме взимали заеми за съфинансиране на метрото, сега щяхме да завършваме първата линия, а ние вече изграждаме третата линия. На второ място, ние имаме заеми само и единствено от Европейска инвестиционна банка, а не от някакви банки. И трето – заемите ни са при строго фиксирана лихва, която е договорена за целия период и тя е възможно най-ниска. Последният заем беше при лихва 0,5%”, каза в „Лице в лице” Йорданка Фандъкова, която е кандидат за кмет на София от коалиция ГЕРБ – СДС.

„За мен са важни в тази кампания срещите ми с хората. Те оценяват всичко, което е  направено и развитието на града. Тези срещи са много важни и аз смятам, че това е начинът да кажем какво предстои за града и да ги чуем и тях”, добави тя.

Ново попълнение в градския транспорт

Електробусите, които е закупила Столичната община, са на най-ниска цена в сравнение със същата придобивка в останалите европейски градове. Те струват 750 хиляди лева, коментира досегашният кмет на София.

„Аз съм горда и щастлива, че в София вече се движат първите 20 електробуса. Очакваме още 15, а процедурата, за която говорих, е за 82, от които по-голямата част са малки електробуси, които са предназначени за довеждащ транспорт в кварталите. Това означава близо до дома, връзка с метрото или трамвай. Най-екологичният вид, удобство за хората”, посочи Фандъкова.

По думите ѝ покупката на електрическите автобуси се прави сега, защото ако се проточи във времето, Столичната община рискува да загуби отпуснатите безвъзмездни европейски средства.