Юлиян Попов: Зелената сделка няма да унищожи българските централи

Българската енергетика е високо емисионна и би трябвало да има дългосрочен план за намаляване на тези емисии, поясни той

Реклама

Гост в студиото на "Лице в лице" е бившият служебен екоминистър и политически съветник на Европейската климатична фондация Юлиян Попов.

Според премиера Бойко Борисов Зелената сделка на ЕС ще ни създаде огромни проблеми.

"Зелената сделка още не е факт. Тя е в процес на договаряне, така че каквито и проблеми да има в момента в българската енергетика, те не могат да бъдат приписвани на Зелената сделка, защото нея още я няма", коментира Юлиян Попов.

"Зелената сделка представлява три неща. Първо тя е нов бранд на политики, които съществуват и се развиват в продължение на поне 20 години. Второто нещо е повишаване амбицията за намаляване на емисията до 2030 година с 5 до 10-процентни точки. Третата страна на сделката е, че Зелената сделка представлява една нова икономическа политика, която дава възможност, но и тласък за икономическо развитие. Зелената сделка няма да унищожи българските централи", допълни той.

По отношение на работата, която изпълнява назначен служебен кабинет, Юлиян Попов поясни: "Работата на служебния кабинет е да организира следващите избори и да поддържа оперативното управление на правителството; би могло да взима решения, които имат много кратък хронологически период за изпълнение; ако има скрита документация, може да я извади. Но отвъд това, служебният кабинет не е нищо друго освен преход към ново правителство."

Вижте целия разговор във видеото.