Какви са приоритетите на управлението за следващите 6 месеца?

Явор Божанков от БСП е гост в "Лице в лице"

Реклама

Идеята е не просто да се събере подкрепа за нов кабинет, а да променим това, което беше пропуснато през първите 6 месеца на сваленото от ГЕРБ, ДПС, „Възраждане” и „Има такъв народ” правителство. Защото е факт, че ни липсваше времева рамка с конкретни законопроекти, разписани, с конкретни срокове. Това каза в предаването "Лице в лице" Явор Божанков от БСП.

„Закрихме спецсъдилищата, хората очакваха от нас това, но ние бяхме наясно, че прокуратурата в лицето на Иван Гешев няма да води битка с мафията и трябва да направим нов антикорупционен закон. Забавихме се с това 5 месеца, тоест, в момента трябва да наваксаме всички тези проблеми", каза той.

По думите му един от големите проблеми е комуникационният проблем в коалицията:

"Ако успеем да изведем приоритети, смятам, че си заслужава да направим правителство, защото следващите месеци ще са критични за България, и закона за възстановяване и за оперативните програми. Европа се стяга за сериозна криза. Не можем да си позволим нова спирала от избори, защото избори в момента означават фрагментиран следващ парламент, доминация на популистки партии и може би нови и нови избори най-вероятно”.

Божанков заяви, че подкрепят напълно ПП в борбата с корупцията:

„Те започнаха с корупцията, подкрепяме ги напълно, антикорупционният закон. Ние добавяме нашите социални ангажименти, на които си държим от началото на това управление, но с конкретни срокове. Програмата е добра. Пак казвам, всички са длъжни да дадат най-доброто от себе си, защото нови избори за мен означават пълна катастрофа. И тук не говорим за някакви пропуснати средства. Тук говорим за един от най-мащабните планове за възстановяване в Европа, някога създаван. Това са огромни средства за България, а за тях трябва да променим 26 законопроекта, конкретно разграфени във времето. Ние сме идентифицирали кои са те, считам, че можем да го направим и след 6 месеца, това не е правителство с хоризонт 6 месеца, програма с хоризонт от 6 месеца. Когато изминат тези 6 месеца правим ревизия постигнали ли сме ангажиментите и тогава решаваме по какъв начин ще продължим”, допълни Божанков.

Във връзка с обвиненията за купуване на депутати, той каза, че  те идват от двете партии, които искат избори:

„Не, че Борисов иска управлението и всички тези проблеми на главата си, но той видя, че се формира новата антикорупционна комисия с реални разследващи функции и възможност да поддържа обвинението, да обжалва отказите на прокуратурата пред съда, тоест реална борба с корупцията. Борисов се почувства заплашен, потърси бързи избори и то преди местните избори, защото виждаме, че силата на ГЕРБ в местната власт”, отбеляза Божанков.

По думите му„Възраждане” са другите, които търсят бързи избори.

„При тях виждаме ерозия, напуснали народни представители, сериозни обвинения в колаборация с ГЕРБ и ДПС. Статистиката го доказва, гласуванията на „Възраждане” са предимно с ГЕРБ статистически доказано и понеже това започна да излиза наяве, тръгна ерозия при тях, те търсят бързи избори”.

Според Явор Божанков никой няма да направи коалиция с тях и те няма да бъдат първа политическа сила.

Не е добър тонът на „Има такъв народ”, каза той.

„Съвсем скоро те са свалили този кабинет и през цялото време след свалянето обвиняват своите доскорошни партньори в предателства, престъпления, лъжа и в същото време казват – Очакваме покана. Странно е като поведение, но това показва един по дълбок проблем. Българският избирател къде с основание реши, че политиката и политическите партии са мръсна дума и избра хора, които са не политици. Тези хора действат емоционално, истината е, че никой не си избира партньорите, тях ги избира народът и ги поставя, и работиш с който има, и който е срещу теб”, каза още Божанков.

И поставяйки емоциите на първо място, те саботират всяка възможност. Виждаме за по малко от 1 година 4 пъти ходихме на избори, така че трябва егото малко да отстъпи, личните емоции да отстъпят, допълни той.

В коментар на експулсирането на руските дипломати от България, Божанков заяви, че дипломацията е сериозен занаят и това е било направено по несериозен начин.

„Най-меко казано е несериозно. Дори не се разбра, че тези 70 души, почти половината въобще не си тръгват, защото са шпиони или са обвинени в нещо, а защото има един принцип на реципрочност по конвенциите и трябва броят на дипломатите в едната държава и в другата държава да има връзка между тях. Това никой не го обясни. Беше направено със заря и фойерверки, беше направено по неправилен начин”.

Според него трима души носят отговорност по отношение на това действие, защото трима души са били информирани – премиерът Кирил Петков, президентът Румен Радев и външния министър.

„Тези хора са знаели какво се случва и Кирил Петков пое своята отговорност. Ние настояхме той да се оттегли и той го направи, от друга страна от външно не виждаме кой знае каква реакция, президентът Радев е заел страна позиция, в която хем е информиран, шефът на неговата администрация Димитър Стоянов е бил информиран. Президентството има двама души от ДАНС представители, второ - службите докладваха, че президентството и шефът на администрацията на президента са били информирани, и президентът след това е изненадан, и не просто е изненадан, а отправя критика. Всички в тоя момент, трябва да заемат по-отговорна позиция. Кирил Петков го направи, очакваме от другите да направят същото”, заяви Божанков.