Каримански: Ако дефицитът на Бюджет 2022 е бил толкова добър, да приемем, че и за 2023 г. ще бъде продължен

Каримански подчерта, че през февруари, когато е приеман бюджетът за 2022 г., той е бил председател на Бюджетната комисия

Реклама

Ако дефицитът на Бюджет 2022 е бил толкова добър, да приемем, че и за 2023 г. ще бъде продължен, заяви финансовият експерт Любомир Каримански в предаването “Лице в лице”. 

“В Закона за публичните финанси в член 87 ал. 1 се посочва, че в случаите до началото на бюджетната година, държавният бюджет, ако не бъде приет от Народното събрание, приходите на бюджета се събират в съответствие с действащите закони, а извършването на разходите и предоставянето на трансфери, е в размер не по-голям от размера им за същия период на предходната година”, каза Каримански. 

Каримански подчерта, че през февруари, когато е приеман бюджетът за 2022 г., той е бил председател на Бюджетната комисия. "Много добре помня, че инфлацията беше нараснала около 10-12% и се знаеше, че тя ще расте в малката потребителска кошница. Тогава в консолидираната финансова тригодишна програма Асен Василев вкара минималната заплата да бъде за следващите три години 710 лв. Нима той тогава не знаеше, че инфлацията така би изяла парите на хората, че като сложи 710 лв. за следващите три години, това ще бъде негатив. Сега изведнъж искаме 860 лв.”, добави Каримански. 

Според него е невъзможно 860 лв. да стане минималната работна заплата. 

Последни

Реклама