Кирил Петков: Казаха ми, че ако имам проблем с Гроздан Караджов, имам проблем директно със Слави Трифонов

Караджов бил описан като брокер

Реклама

„Корупцията е червената линия на „Продължаваме промяната“. Предложението Любомир Каримански да е шеф на БНБ от страна на „Има такъв народ“ беше опасност, имаше риск той да не изпълни ролята на истински гуверньор на БНБ“, каза премиерът Кирил Петков ексклузивно в „Лице в лице“.

По думите му това е бил един от моментите, довели до раздор между вече бившите коалиционни партньори.

„Тогава се обадихме на Слави Трифонов. Казах му – дайте друг ваш кандидат, но да сме съгласни. Каза се не. После се спря всякаква комуникация с Трифонов. Писахме есемеси, искахме да водим диалог, не може да се води диалог“, каза Петков.

Премиерът допълни, че е опитал да говори и с Тошко Йорданов, но той му е отговорил единствено с „не съм оторизиран да разговарям с вас“.

Друг момент, довел до раздор е скандала с МРРБ и парите за пътищата.

Относно МРРБ Петков каза, че от „Има такъв народ“ са настоявали да се разплатят на съмнителни фирми без да има контрол върху техни предишни харчения. След като това не се случило, отношенията им се обтегнали.

„Казаха ми, че ако имам проблем с Гроздан Караджов, имам проблем директно със Слави Трифонов, защото Караджов е един брокер“ – това каза премиерът Петков по повод раздора в управляващата коалиция.

По думите му е имало пълна координация между лидерът на „Има такъв народ“ и неговите министри, които му рапортували всеки ден.

„Тези хора бяха в политиката, за да вземат едни обществени поръчки през АПИ. Когато не се случиха по този начин, те решиха, че няма смисъл да са в това управление и излязоха. Без да им пука за народа, правителството и ситуацията“, допълни премиерът.