Кирил Вътев: Проверката за реални животни беше обявена в края на миналата година

Министърът напомни, че по регламентът не могат да бъдат подпомагани животни, които не могат да бъдат идентифицирани

Кирил Вътев: Проверката за реални животни беше обявена в края на миналата година

Реклама

Земеделските производители отново се готвят за протест, имат 5 искания към правителството и настояват за среща с премиера, вицепремиера, финансовия и земеделски министър. Министерството на земеделието пък започва проверки – пуска Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) и Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) да проверяват за мними стопани на виртуални животни.

Темата коментира в предаването „Лице в лице“ министърът на земеделието Кирил Вътев.

„Проверката за реални животни беше обявена в края на миналата година, когато отчетохме свършената работа за 6 месеца. Тя няма за цел нито да санкционира някого, нито да го наказва, а да направим инвентаризация във фермите на заявените в системата „Ветис“ на БАБХ животни и наличните във фермите, защото по системата „Ветис“ се плащат субсидии“, обясни министърът.

Той обясни, че основната цел е повече пари да отидат при фермерите, които реално отглеждат животни, защото бюджетът се дели на толкова глави, колкото ще бъдат субсидирани.

„Това е в полза на животновъдите, които реално отглеждат животни. Легенди се разказват по темата. Има случаи, при които на всяка проверка стадото било някъде в планината и не може да бъде намерено“, уточни Вътев.

Министърът напомни, че по регламентът не могат да бъдат подпомагани животни, които не могат да бъдат идентифицирани.