Кога и какви средства ще получим по Плана за възстановяване от Европа?

Гост в студиото на „Лице в лице“ е вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов

Кога и какви средства ще получим по Плана за възстановяване от Европа?

Реклама

Планът за възстановяване и устойчивост е важен инструмент, той е натиск да се правят структурни реформи, които страните членки не правят. Европейските институции го използват да се движим напред по темите, на които не сме обръщали внимание 10 години. Това не е само за да вземем някакви пари, това е реформа, която трябва да направим за себе си.

Това заяви в студиото на „Лице в лице“ вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

„За момента няма риск от загуба (б.р. на средства). Всички рискове са от забавяне. Не е критично, но то започва да се натрупва“, заяви Пеканов.

Той допълни, че трябва да се излезе от дискусията, че Планът е само за да вземем някакви пари.

„Започнахме, с оглед на решението на парламента, веднага разговори с ЕК. Аз представих българската позиция, която е, че в момента няма как да ограничаваме въглищните централи просто защото правят големи печалби за България. Докато това продължава – не можем да изпълним тези ангажименти. Освен това, чрез тях предоставяме и електроенергия на другите страни от Балканския полуостров“, заяви служебният вицепремиер по управление на европейските средства.

Той допълни, че промените по Плана се правят, когато страна членка покаже или докаже защо заложените ангажименти са вече невъзможни.

"Но да си представим, че нищо няма да правим по "зеления преход" (б.р. декарбонизация на промишлеността и икономиката и преминаване към производство на енергия от възобновяеми източници) е много трудно", каза Пеканов.

Провалът на съдебната реформа

„Корупцията е огромен бич, който ни спира и по отношение на корупцията, и по отношение на благоденствието на хората в страната. От години има редица реформи, които трябва да се предвиждат и видяхме, че този парламент отново реши, че ще ги отложим за по-нататък“, заяви Атанас Паканов.