Колко секции са с високо ниво на риск от контролиран вот?

„Обединение за честни избори“ ще изпрати 150 наблюдатели в секциите по време на изборите на 2 април

Колко секции са с високо ниво на риск от контролиран вот?

Реклама

1700 секции в страната са с високо ниво на риск от контролиран вот. Това коментираха в предаването „Лице в лице“ политологът Марио Русинов от "Антикорупционния фонд" и Никола Тулечки от "Обединение за честни избори".

„Набелязали сме 150 секции, които са най-рискови и ще осигурим постоянно наблюдение. Става дума за гласуване с чужди лични карти, гласуване с придружител без това да е необходимо, гласуване от член на СИК и др. Ако има наблюдател на място, може реагира и да съобщи в полицията и медиите, за да се предотвратят голяма част от тези неща, които се случват в самия изборен ден“, коментира Русинов.

„През април 2021 година, когато се гласуваше с машини и хартиени бюлетини, се наблюдаваше висока активност в рискови секции. При машинния вот наблюдавахме спад в активността в рисковите секции“, добави той.

„Когато има външни наблюдатели в секциите, полицията е по-активна. Списъците с рискови секции са изпратени в МВР и виждаме, че на някои места има акции“, каза още политологът.

„Рисковите секции са тези, в които има внезапни промени в активността или промени политическите предпочитания – на едни избори цяла секция гласува за една партия, а на следващите – за друга. Това са феномени, които трудно могат да се обяснят с нормално електорално поведение“, посочи Никола Тулечки от Обединение за честни избори.