Костадин Ангелов: Длъжни сме да сменим тактиката си, след като този невидим враг го прави

Сменяме модела, защото вирусът сменя неговата тактика, обясни министърът на здравеопазването

Реклама

От понеделник ни очаква ново, почти пълно затваряне, засега за 10 дни. Какво наложи този локдаун, на базата на какви данни и какво да очакваме след него?

Гост по темата в предаването "Лице в лице" е министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

"Затварянето се наложи, защото числата го изискват. Заболеваемостта от 600 до 1000 вече е в повечето области те светят в червено. Защо се стигна дотук? Оказа се, че британският вариант на вируса е по-трудно контролируем, по-трудно се влияе от противоепидемични мерки. Появиха се нови щамове", обясни той.

"Всеки ден този малък вирус ни изненадва с поведение и начин на разпространение. Днес брифингът ми беше най-труден, защото трябваше да убедим хората, че тези мерки са наложителни и трябваше мерките да бъдат такива, че да щадим психиката и достойнството на хората. Много труден беше този баланс", поясни министър Ангелов.

"Европа прилага българският модел в няколко посоки... Много държави в Европейския съюз, с много по-строг индекс на мерките, не успяха да постигнат нашите резултати. Ето това е българският модел", каза министърът на здравеопазването.

Вижте целия разговор във видеото.