Красимир Ангарски: Хората не трябва да обменят левовете в евро, ако нямат бизнес в Европа или предстоящо пътуване

За избора между валутния борд и еврозоната

Реклама

Валутният борд си има "български баща". Това е Красимир Ангарски. През 1997 година той е министър без портфейл в служебния кабинет на Софиянски и участва активно в подготовката за въвеждането на валутния борд. Под негово ръководство са създадени законите, стоящи зад въвеждането на борда. Те са разработени само за 45 дни.

Красимир Ангарски убеждава Ан Макгърк, тогава шеф на Международния валутен фонд за България, да вържем левовете към марката, а не към долара, както тя е настоявала.

По-късно Ангарски става секретар по икономическите въпроси на президента Петър Стоянов.

Красимир Ангарски е историческа фигура на българския преход.

"Тези бордове се слагат в малки държави, когато те все още нямат централни банки, когато се образува финансовата им система. Ние мисля, че сме били много по-напред от тези държави, сега сме също по-добре развити", отбеляза той.

"Говори се за закон за валутния борд - такъв закон няма", категоричен е Ангарски.

"Това, което сме загубили, сме го загубили вече. Оттук нататък трябва да берем плодовете на това нещо, което сме изстрадали, трябва да влезем в този валутен съюз, да ни успокоят там, че и нашите банки трябва да отговарят на критериите на европейските  банки, че трябва да има европейска дисциплина", смята той.

"Хората не трябва да обменят левовете в евро, ако нямат бизнес в Европа или предстоящо пътуване", каза Красимир Ангарски.

Вижте целия разговор във видеото.