Красимир Вълчев: Необходимо е ученикът да се мотивира да учи

Ако системата го демотивира, учениците натрупват дефицити, разочарования, трудности и системата ги изхвърля, допълни той

Реклама

Станаха ясни резултатите от международния тест за функционална грамотност - PISA. Българските деца са на последно място в Евросъюза.

Функционалната грамотност изисква осмисляне на информация, свързване на информация, анализ, по-високо познавателно и аналитично ниво. Самият тест е настроен да мери в по-голяма степен умения. Поясни в предаването "Лице в лице" министърът на образованието Красимир Вълчев.

"Това, което трябва да правим по-ефективно и бързо, е да въведем компетентностния подход. Той минава през учебните програми, изпитните формати, през методите на преподаване. Учителят трябва да има повече време да затвърждава знания, да кара учениците да дискутират, да проблематизират, да анализират. В по-голяма степен системата трябва да се префокусира върху мотивиране на интереса за учене на учениците, а не толкова върху наизустяване на енциклопедични знания", коментира той.

Вижте във видеото целия разговор с Красимир Вълчев.