Кристиан Вигенин: Призовавам унизителното за институциите съревнование между Гешев и Божков да спре

Изнасянето на чатовете цели политическа атака срещу президента

Реклама

Прокуратурата оповести кореспонденция между секретаря на президента Пламен Узунов и бизнесмена Пламен Бобоков, от която става ясно, че Бобоков е настоявал да бъдат назначени посланици в Африка. Има ли нещо укоримо в това ще разберем от Кристиан Вигенин, който е депутат от БСП, но и бивш външен министър.

Тези публикувани съобщения са атака срещу президентската институция. Това коментира депутатът от БСП и бивш външен министър Кристиян Вигенин, след като прокуратурата публикува разпечатки, от които става ясно, че бизнесменът Бобоков е предложил на секретаря на президента Узунов, имена на хора, които да бъдат назначени за посланици в Африка.

Вигенин заяви, че не изнасянето на подобни есемеси, които очевидно целят политическа атака срещу президента, е несериозно.

Според него е нормално в специфични страни като Нигерия, в които един бизнесмен има крупен бизнес, да предложи свои имена за дипломат или посланик.

Вигенин обясни, че има практика за посланиците да се съгласуват имена между институциите, преди да се кажат официално:

„Има правила и практика създадена в годините, извършва се предварително съгласуване, за да не се стига до моменти, в които официално се предлага кандидатура и  тя публично се блокира от едната от институциите, затова едно добро взаимодействие по отношения на посланиците е много важно“, каза той.

Смятам, че е допустимо президентът и външният министър да се допитват до мнение, кой да бъде българският представител в дадени специфични държави и специфични интереси, каза още Вигенин.

Той поясни, че работата на посланика е да защитава българския бизнес в страната, в която е, но да не дава приоритет на един или друг.

„В този смисъл това, което видях и чух, не виждам нищо укоримо. Един бизнесмен, който има мащабен бизнес в определени страни да не му е безразлично кой ще отиде посланик там и да даде своите предложения, но той видимо не ги е налагал, най-малкото не грубо, по никакъв начин не виждаме в тази кореспонденция грубо налагане точно този човек да отиде“, смята бившият външен министър.

Вижте целия разговор във видеото.

Последни

Реклама