Крум Зарков: По съществото си „сглобката“ винаги ще секретират противоконституционни решения

„Ако през 2013 година, някой беше казал, че Делян Пеевски ще е моралният стожер на нацията, щяхме да се прекръстим – това са чудесата на „сглобката“, каза Крум Зарков

Реклама

„Президентът Радев атакува в Конституционния съд част от промените в Конституцията. Едно от нещата, които не атакува, беше новият текст, че когато НС избира членове за органи, то го прави с прозрачна, обективна и обоснована процедура. Процедурата по избор на конституционни съдии беше точно обратната“.

Това каза в предаването „Лице в лице“ съветникът на президента по правни въпроси и бивш служебен министър на правосъдието Крум Зарков.

„Имаше недобър театър, а накрая се стигна до предварително оповестен резултат. Имаше арогантност в последния момент, когато народните представители от мнозинството решиха, че няма да се съобразят с решение на Конституционния съд, който те попълват“, допълни той относно решението за 9-годишен мандат на Десислава Атанасова и Борислав Белазелков като конституционни съдии.

„Решението е 100% задължително за тях. Народните събрания се забавиха с излъчването на съдии. Така 9-годишният мандат на тези, които трябва да бъдат избрани, се реализира две години по-късно. Президентът пита преди време – още преди да станат ясни имената, нещо институционално. Конституционният съд излезе с решение, че новопостъпилите трябва да довършат мандата от момента, в който е трябвало да постъпят – не 9, а 7 години. Седем години им се видя малко на народните представители и те решиха да изтеглят решението си няколко дни по-рано, за да не влезе в сила решението на Конституционни съд“, подчерта той.