Кузман Илиев: Бизнесът иска държавата да спре да се държи като Дядо Коледа

Кузман Илиев: Бизнесът иска държавата да спре да се държи като Дядо Коледа

Реклама

„Тези увеличения засилват инфлацията, защото тези пари през пенсиите и заплатите също влизат в икономиката и водят до покачване на инфлацията“.  Това коментира анализаторът Кузман Илиев от Съвета за икономически и публични политики в „Лице в лице“ по повод готвените от служебното правителство увеличения на минималната работна заплата и социални плащания в Бюджет 2022.

„В момента, в една трудна икономическа ситуация, имаме една кошница, пълна с плодове, политиците раздават все повече, а  раздават кошницата се свива. В един момент ще се окаже, че няма да има какво да раздаваме и ще трябва да вземем дълг, което ние правим - и правителството на Борисов, и двата служебни кабинета трупат дефицит. Респективно това ще доведе до вдигане на данъците дългосрочно“, прогнозира Илиев.

„Няма как бизнесът да инвестира в тази ситуация, с този скъп ток, с 25% са се увеличили разходите му за производство, а приходите само с 6% от инфлацията. Ние искаме да убием кравата, от която взимаме млякото, за да раздаваме“, смята Илиев.

По думите му „това е грешен популистки ход“, а бизнесът очаква от „държавата да спре да се прави на Дядо Коледа“ и предприемачите да се успокоят, че ще има стабилно правителство.

Бизнесът очаква да „бъде оставен да диша и няма да се вдига минималния осигурителен праг, защото това означава, че ще се намали разполагаемият доход на средната класа в България, които дърпат всички останали“, каза анализаторът.

Вижте целия разговор във видеото.