Лазар Лазаров: Основната причина, заради която се увеличава МОД, не са приходите в бюджета, а обезщетенията

Според зам.-министъра не е вярно, че целият IT сектор е срещу повишаването на МОД

Лазар Лазаров: Основната причина, заради която се увеличава МОД, не са приходите в бюджета, а обезщетенията

Реклама

През 2021 г. има редица сигнали за лица, които получават по-висока заплата от максималния осигурителен доход (МОД), но не са ползвали обезщетения за отпуск по болест. Това каза в „Лице в лице“ зам.-министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров. 

Той уточни, че има ръст при средната работна заплата и този фактор не може да се подмине: „Максималният осигурителен доход представлява освен граница, върху която лицата се осигуряват, и граница, върху която се изчисляват и обезщетенията“. 

По думите му прагът за МОД не е увеличаван от 2019 г. насам и ако ставката не се повиши, може да доведе до спад на мотивацията у хората да се осигуряват върху реалните си доходи. 

„Основната причина, заради която се увеличава МОД не са приходите в бюджета, а обезщетенията, защото утре, когато някой излезе в болничен, неговите болнични ще бъдат върху по-висока сума“, каза Лазаров. 

Според зам.-министъра не е вярно, че целият IT сектор е срещу повишаването на МОД. Според него са проведени редица разговори с представители на бранша и те не са на едно мнение по темата.