Лидия Шулева: Българската икономика е силно зависима от Европейския съюз

Бившият министър на икономиката заяви, че икономиката на Германия е в рецесия

Реклама

Има признаци за наближаваща нова финансова криза, а сигналите идват от Европа. Това заяви в предаването „Лице в лице” бившият политик от НДСВ, министър на икономиката и социалната политика – Лидия Шулева.

„Германия е в рецесия, а производствените предприятия в България започнаха да я усещат – поръчките, които имаха рязко намаляха. Респективно това се отразява на производството и заетите хора”, посочи бившият министър на икономиката.

Шулева допълни, че Българската икономика е силно зависима от Европейския съюз и ако оттам започне свиване на производството, това бързо ще ни се отрази. Тя каза още, че страната ни не е успяла да се възстанови напълно от предишната финансова криза от 2008 г.

По отношение на предложението на бизнеса – първите три дни от болничния да не се плащат от работодателите, Шулева заяви, че проблемът не е кой ще дава пари за това време, а контролът.

„Всички знаем, че там се правят злоупотреби. Докато един издава болничните, а друг плаща – този проблем винаги ще съществува. Пример са застрахователните дружества – когато си направите застраховка „Злополука”, дружествата имат доверени лекари, които преглеждат пациента, преди да му изплатят обезщетение”, коментира бившият социален министър.