Мария Габриел: Суперкомпютрите могат да помогнат в борбата с нелечими болести

Суперкомпютърът в София ще бъде най-големият в Източна Европа, поясни Роберто Виола

Мария Габриел: Суперкомпютрите могат да помогнат в борбата с нелечими болести

Реклама

България ще бъде една от 8-те държави, в които ще заработи европейски суперкомпютър.

"За година и половина ние имаме резултат - 1 млрд. евро инвестиции, имаме много ясен юридически инструмент и вече 8 определени локации в цяла Европа за позициониране на суперкомпютри. Един от тях ще бъде в България. Това е важна и решителна крачка за това България да бъде сред лидерите в Европа по отношение развитието на тази технология", каза еврокомисарят Мария Габриел в предаването "Лице в лице".

"Суперкомпютрите не са само технология. Това не е само серия от компютри, които правят изчисления със свръхбърза скорост. Говорим за 4 млн. млрд. операции в секунда. Най-напред това засяга науката. Суперкомпютрите могат да помогнат в борбата с нелечими болести", допълни тя.

Ще може ли суперкомпютърът да разкодира мозъка ни? "Да. Но в добър смисъл. Сега са ни познати едва 20% от мозъка. Има голям европейски проект, който използва суперкомпютри, за да разбере как работи той. Това е особено полезно за намиране на решения за Алцхаймер, за Паркинсон. Ако разбираме как работи мозъкът, ще имаме отговор на лечение", каза Роберто Виола, ръководител на Генерална дирекция "Свързаност" към Европейската комисия.

"В Европа сме решили да имаме 8 суперкомпютъра, които ще бъдат взаимносвързани. Един може да използва "мозъка" на другия и обратното. Суперкомпютърът в София ще бъде най-големият в Източна Европа, ще бъде много мощен", допълни той.