Мария Матеева: Много е важно да се смени фокусът на дебата, защото никой не казва как да продължим напред

Причината за протестите е много по-дълбока, причината се корени в начина, по който започнаха демократичните промени в България, коментира тя

Реклама

Мария Матеева е политолог, защитила докторската си дисертация в Париж, под ръководството на проф. Жак Шевалие, на тема Популизмите в България през 2015 г.. Тя е дългогодишен наблюдател на процесите в България, бивш журналист и политически съветник в Европейския парламент. В момента работи като консултант по стратегическо планиране на политиките на Европейския съюз в Центъра за стратегии и оценки в Лондон.

"Причината за протестите е много по-дълбока, причината се корени в начина, по който започнаха демократичните промени в България, а именно - с дворцов преврат. Този дворцов преврат създаде една демократична фасада, един двупартиен модел, който обаче не функционира дълго", коментира тя.

"Много е важно да се смени фокусът на дебата, защото всички говорят за това какво се случи, какво не искаме, а никой не казва как да продължим напред", смята Мария Матеева.

"Партиите са неизбежни, именно, за да гарантират изразяването на волята на населението. Партии, но партии от нов тип", каза тя.

Вижте във видеото целия коментар на Мария Матеева.