Михал Камбарев: КПКОНПИ е ужасяващо нефункционираща структура

Вчера депутатите изслушаха Сотир Цацаров, председател в оставка на антикорупционния орган

Михал Камбарев: КПКОНПИ е ужасяващо нефункционираща структура

Реклама

„КПКОНПИ е ужасяващо нефункционираща структура.“ Това каза шефът на антикорупционната парламентарна комисия и депутат от ПП Михал Камбарев.

Вчера депутатите изслушаха Сотир Цацаров, председател в оставка на антикорупционния орган.

„От 2017 г. досега над 80% от производствата за конфликт на интереси са довели до нищо. Няма нито едно производство, за което КПКОНПИ да са се самосезирали за него Т.е. те очакват прокуратурата да изпрати нещо. Има нищожно малък брой, за които са се самосезирали за несъответствие в декларации, има много дела, които са просрочени. Няма производство срещу лице на висша държавна длъжност“, каза още Камбарев.

Според него на изслушването на Цацаров се е потвърдило мнението, че КПКОНПИ работи много неефективно.

"Накрая се оказва, че и КПКОНПИ, и г-н Цацаров се бият в гърдите, че са наложените запори върху имущество, които Цацаров казва, че са за 3 милиарда. От 2013 досега са наложени запори за 3 милиарда, от които отнето имущество обаче е за 37 милиона лв. Разликата е 100 пъти“, добави Камбарев.

За новия закон за КПКОНПИ, който се подготвя, той заяви, че част от промените включват разследващи функции на антикорупционния орган и още детайли, които засега не пожела да разкрие.