Милена Стойчева: Имаме рекорден брой инвестиции спрямо последните 10 години

90% от електромобилите в Европа работят с критични компоненти, произведени в България, добави тя

Милена Стойчева: Имаме рекорден брой инвестиции спрямо последните 10 години

Реклама

„Участието в кабинета е предизвикателно, не е лесно. Усилията на екипа на Министерството на иновациите и растежа са насочени към това да подобрим условията за инвестиции, да подобрим климата и предприемачеството“.

Това каза в предаването „Лице в лице“ министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева.

„Целите на правителството, които заложихме, са амбициозни и ще бъдат с добър ефект. Избирам да насоча усилията си към това, което аз бих могла да променя“, добави тя.

„В посока на привличане на инвеститори – ситуацията създава предизвикателства. Подобен вид кризи създават условия инвеститорите да се съмняват. Тази година имаме рекорден брой инвестиции спрямо последните 10 години – 3,2 млрд. лева преки чуждестранни инвестиции от януари до септември. Увеличението е 50% спрямо миналата година“, посочи Стойчева.

„В България има условия и интерес. Ние можем да се похвалим с ръст и повишаване на интереса към страната. Увеличаването на корпоративния данък няма да промени интереса на инвеститорите. Те се интересуват от климата, стабилността, предсказуемостта и прозрачността. Имаме много добра макроикономическа рамка. България е на второ място по най-ниско отношение между БВП и дълг“, коментира министърът на иновациите.

„Ние не си даваме сметка, но 90% от електромобилите в Европа работят с критични компоненти, произведени в България. Тази инвестиция и ресурс, който имаме като индустрия и човешки капитал, трябва да го развиваме и инвестираме в него“, подчерта Милена Стойчева.