Министър Вълчев: Гласовете на предпазливост надделяват

Защо ресторантите отварят, а няма да има балове?

Реклама

Министърът на образованието Красимир Вълчев е в студиото на "Лице в лице", за да отговори на въпросите защо училищата продължават да бъдат затворени.

"Въпреки, че започнахме постепенно да либерализираме мерките, епидемията все още е факт, опасността не е отминала. Ние трябва да бъдем максимално предпазливи, максимално сдържани. Гласовете на предпазливост надделяват. На ресторант и мол не е задължително да се ходи, докато на училище е задължително. По време на електронното обучение не писахме отсъствия, но имаше своеобразна оценка за ангажираност на учениците. В момента все още не е целесъобразно да рискуваме, освен това балът е празненство, което може да се проведе и на малко по-късен етап – в края на юни или през август може да се съберат“"

Същото важи и за празненствата по случай 24 май – такива тази година не се предвиждат и ще отстъпят място на виртуални инициативи.

Междувременно през юни и юли ще има допълнителни присъствени занятия на открито за ученици, които не са имали достъп до онлайн часове.

„За тях ще има дейности за преодоляване на образователни трудности. Част от тях ще повторят, част от тях ще доучват“, посочи Вълчев.

Що се отнася до отварянето на детските градини, проучванията на МОН сочат, че по-голямата част от тях ще отворят на 26 май. Според допитване на ведомството 50% от родителите са готови да изпратят децата си отново на детска градина, като в големите градове процентът е още по-голям.

На по-късен етап е възможно и тестването на учителите в градините. А ако някой се окаже положителен за COVID-19, няма да се затварят цели градини, а само групи, обясни Вълчев.

Кандидатстудентските изпити

Широка обществена дискусия предизвика решението тази година в СУ да отпаднат почти всички изпити за прием във ВУЗ-а, с изключение на няколко специалности. Сред направленията, в които ще се влиза само с матура, е и правото. Това събуди у мнозина съмнението, че заради липсата на изпит професионалното ниво на бъдещите кадри рязко ще падне.

„Висшите училища взеха това решение, но ние го подкрепяме. То не е компромис, защото държавният зрелостен изпит не може да се каже, че е по-лесен от този за висшето училище за постигане на отлична оценка. Нямаме основание да твърдим, че ще влязат ученици с по-ниски резултати. Държавните зрелостни изпити се наложиха като обективна оценка“, коментира Вълчев.

Вижте целия разговор във видеото.