Нено Димов: Корупцията няма отношение към Шенген

Нено Димов за петицията до Европейския парламент, инициирана от Консервативен Институт

Нено Димов: Корупцията няма отношение към Шенген

Реклама

“Корупцията няма отношение към Шенген, няма отношение и към свободното пътуване на българските граждани. Мигрантски натиск има в Испания, в Италия. Меркел покани в Германия да отидат мигранти. Това няма отношение”, заяви бившият екоминистър Нено Димов в предаването “Лице в лице”.

„Основната теза е, че непрекъснато сме свидетели на двойни стандарти, които делят ЕС. Повод за петицията ми даде гласуването в ЕП на Истанбулската конвенция, с която парламентът (ЕП-б.р.) се опитва да наложи на всички страни нещо, което е против културните особености на някои от държавите, каквато е Унгария, Полша, България. Ние трябва да уважаваме културните си различия“, подчерта той.

Според него повече от 12 години България и Румъния изпълняват всички критерии за Шенген и все се намират лидери, които с тяснопартийните си интереси блокират развитието на Шенген.

“Това е крайно несправедливо. Аз изброих голяма поредица от двойни стандарти, които ни се налагат непрекъснато. В ЕП приеха практически без възражение петицията. Това е пореден натиск, който се опитваме да организираме, за да може България да получи заслуженото си място в Шенген. Свободното движение на стоки, услуги и капитали е фундамент на ЕС и ни се полага от началото на членството ни в ЕС. В момента българските граждани не пътуват свободно, за разлика от австрийските и холандските”, категоричен е той.