Никола Стоянов: България е обезпечена с газ за зимата

"Това, че нямаме енергийни проблеми, може да привлече много компании, които да инвестират в страната ни", съобщи служебният министър на икономиката в предаването "Лице в лице"

Реклама

"България е обезпечена с газ за зимата. Ние сме сериозен производител на електричество и нямаме проблеми и с него. Това, че нямаме енергийни проблеми, може да привлече много компании, които да инвестират в страната ни", съобщи служебният министър на икономиката Никола Стоянов в предаването “Лице в лице“.  

По думи на министъра всичко за бизнеса над 250 лв. за електричество се субсидира от пазара, но след като азерския газ е потекъл по интерконектора, няма да има нужда от субсидии.

След срещата с президента на Азербайджан, идеята за бартер на ток и газ между двете държави се развива в идея за бартер на газ и готова продукция. По думи на Николов това означава, че ние имаме два големи торови завода, а Азербайджан е голям производител на тор. По-евтино е да се пренася тор, отколкото газ. Тоест, ако страната осигури газ на този завод, в замяна той може да й даде тор и по този начин няма да има нужда да се правят логистични разходи за пренасяне. Азербайджан може да продаде въпросният тор направо в Европа.

„Това са енергоемки производства и това ще позволи на нашите торови заводи, да се справят с цените на газа“, каза Николов.